تبادل بیتکوین یا رمزارز با صرافی متمرکز

تبادل بیتکوین یا رمزارز با صرافی متمرکز

بعد از ثبت نام در یک صرافی متمرکز، نوبت به انتقال مقداری رمزارز به صرافی می‌رسد تا بتوانیم اقدام به خرید یا فروش یا معامله‌گری (Trade) کنیم. در تبادل رمزارز با صرافی متمرکز، شما می‌بایست مقداری از ارز دیجیتال مد نظر را از ولت خود به ولتِ صرافی انتقال دهید. دقت بفرمائید: «ولت صرافی»!

درست است که با ثبت نام در یک صرافی، در حساب کاربری تان، یک کیف پول ارز دیجیتال هم برای شما ساخته می‌شود، اما آیا عبارت یادآور این ولت را می‌دانید؟ مطمئناً خیر چون این ولت متعلق به صرافی است.

در حقیقت، پس از تبادل رمزارز با صرافی، صرافی وظیفۀ حضانت و نگهداری از دارایی شما را به عهده دارد. به عبارت دیگر، شما حضانت رمزارزهای خود را به صرافی واگذار کردید. به همین خاطر است که به کیف پول‌های شخصی، یعنی ولت‌هایی که عبارت یادآور نزد خود شخص است، کیف پول‌های غیر حضانتی (نانْ-کاستودیال Non-Custodial Wallet) یا خودحضانتی (سِلْف کاستودیال Self-Custodial Wallet) هم می‌گویند زیرا حضانت و مسئولیت نگهداری از رمزارزها به شخص دیگری واگذار نشده و خود شما مسئولِ نگهداری از رمزارزهای خود هستید.

اما کیف پول‌های صرافی‌ها برای مشتریانش، از نوع ولت حضانتی (Custodial Wallet) به حساب می‌آیند زیرا مشتریان، حضانت و مسئولیت نگهداری از رمزارزهای خود را به صرافی واگذار کرده‌اند. تا موقعی که رمزارزهایتان نزد صرافی امانت باشد، شما صاحب قطعیِ رمزارزهای خود نیستید و در صورت ورشکستگی صرافی و یا کلاهبرداری (مثل آنچه در FTX رخ داد)، دارایی شما هم از دست خواهد رفت. از طرف دیگر هر موقع یک صرافی متوجه تخلف مشتریانش شود، می‌تواند اجازۀ برداشت وجه و برداشت رمزارز را به مشتریِ متخلف ندهد. از انواع تخلفات مشتریان می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • احراز هویتِ کاربر با کارت شناسایی جعلی.
  • داشتن ملیت یک کشور تحریم شده.
  • عدم رعایت شرایط استفادۀ صرافی (Terms of Use).
  • و…

تا اینجا متوجه شدیم که وقتی در یک صرافی ثبت نام می‌کنیم، یک کیف پول حضانتی هم در اختیار ما قرار می‌گیرد. مشتریان و کاربرانِ صرافی معمولاً اصل را بر حسن نیت و اعتماد گذارده و رمزارزهای خود را از ولت شخصی خود به ولت حضانتی شان نزد صرافی انتقال می‌دهند تا بتوانند معاملات خرید و فروش خود را در صرافی انجام دهند. اگر بخواهیم با یک صرافی متمرکز کار کنیم، چاره‌ای جز این نیست!

یک سوال: به نظر شما کدام مورد برای یک صرافی به صرفه تر است؟

  1. تمام دارایی‌های مشتریان فعلی را یک شبه به سرقت بَرَد و کسب‌وکار خود را به عنوان یک متخلفِ تحت تعقیب، پایان دهد. یا
  2. به مرور زمان و با کسب اعتبار و جذب اعتماد مشتریان جدید، کسب‌وکاری پایدار و با سودهای نجومی را پیش بَرَد.

به پاسخ این سوال فکر کنید و نظر خود را در قسمت دیدگاه‌های پایین همین صفحه با من و سایرین به اشتراک بگذارید.

واریز ارز دیجیتال به صرافی (Deposit)

یکی از اقدامات در تبادل رمزارز با صرافی، واریز است. فرض کنید تصمیم داریم 1000 تِتِر (1000 دلار) به ولت یا حسابمان در صرافی واریز (دیپازیت Deposit) کنیم. در وبسایت یا اپ صرافی به دنبال گزینه Wallets یا Assets (اَسِتْس، به معنای دارایی ها) می‌گردیم و روی آن می‌زنیم. در صفحه بعد، روی گزینۀ Deposit (واریز) می‌زنیم. در صفحه بعد، رمزارز USDT را جستجو می‌کنیم و روی آن می‌زنیم.

واریز ارز دیجیتال به صرافی (Deposit)
واریز ارز دیجیتال به صرافی (Deposit)
واریز ارز دیجیتال به صرافی (Deposit)
واریز ارز دیجیتال به صرافی (Deposit)
صرافی ممکن است به هر دلیلی در آن لحظه امکان واریز یا برداشت رمزارز مدنظر ما را موقتاً یا به شکل دائمی غیرفعال کرده باشد.

در صفحه بعد، باید شبکه انتقال را انتخاب کنیم. طبیعتاً این انتخاب بستگی دارد به تتری که ما در ولت خود داریم. اگر تتری که در ولت خود داریم روی شبکه ERC20 باشد، در صرافی هم باید شبکه ERC20 را انتخاب کنیم. اگر تتر را روی شبکه BEP20 در ولت خود نگهداری می‌کنیم، در صرافی هم باید گزینه BEP20 انتخاب گردد. همانطور که در گام 16 آموزش دادم، هنگام تبادل رمزارز با صرافی یا یک ولت دیگر، ناهمسانیِ شبکه انتقال در ولت فرستنده و ولت گیرندۀ رمزارز، می‌تواند به از دست رفتن آن مقدار رمزارز برای همیشه منجر شود.

واریز ارز دیجیتال به صرافی (Deposit)
واریز ارز دیجیتال به صرافی (Deposit)

فرض می‌کنیم تتری که در تراست ولت داریم از نوع BEP20 است. پس در صرافی، گزینه BNB Smart Chain (BEP20) را انتخاب می‌کنیم (تصویر بالا). اکنون آدرس ولت تتر در صرافی و با شبکه BEP20 برای ما به نمایش گذاشته می‌شود:

واریز ارز دیجیتال به صرافی (Deposit)
واریز ارز دیجیتال به صرافی (Deposit)

در برخی از شبکه‌ها مانند شبکه BEP2 و یا EOS، علاوه بر آدرس ولت، یک عدد یا عبارت دیگر به نام مِمو (Memo) نیز نمایش داده می‌شود که باید آن را هم کپی یا یادداشت کنید و در مرحلۀ بعدی در اپ کیف پول خود، آن را در کادر مربوط به ممو، بنویسید. در غیر اینصورت، تراکنش دچار مشکل می‌گردد و ممکن است رمزارز شما هیچ گاه به مقصد نرسد!

به کمک دکمه‌ای تحت عنوان Copy Address یا Copy، آدرس را کپی می‌کنیم و وارد اپ ولت خودمان می‌شویم و روی رمزارز تتر با شبکه BEP20 می‌زنیم. سپس روی دکمه یا گزینه Send می‌زنیم. درمرحله بعد آدرسی که کپی کردیم را در قسمت  Recipient Address یا Address می‌چسبانیم (پِیْست Paste می‌کنیم). در قسمت Amount هم مقدار 1000 را می‌نویسیم و روی دکمه یا گزینه Next می‌زنیم. در صفحه بعد خلاصه‌ای از اطلاعات ارسال به ما نمایش داده می‌شود. در این صفحه، از بالا به ترتیب اطلاعات زیر وجود دارد:

  • مقدار تتری که از ولت ما کم یا کسر خواهد شد. در این مثال:

-1000 USDT

  • Asset یا همان «دارایی»ای که در حال انتقالش هستیم. در این قسمت، نام و نماد و شبکه انتقال به چشم می‌خورد. در این مثال:

Binance-Peg BSC-USD (USDT) – BEP20

  • From یا «از» یا آدرس ولت فرستنده که همان آدرس ولت ما است.
  • To یا «به» یا آدرس ولت گیرنده که همان آدرس ولت صرافی باید باشد.
  • Network Fee یا «کارمزد شبکه» که با آن در گام 16 آشنا شدید.

اگر کارمزد شبکه به هر دلیلی بسیار بالاتر از حد انتظار ما بود می‌توانیم دقایقی دیگر اقدام به تبادل رمزارز با صرافی نمائیم. شاید هم دلیلش آن باشد که شبکه انتقالی که در صرافی و در کیف پول خود انتخاب کردیم کارمزدش ذاتاً بالاست. معمولاً در انتقال بیتکوین روی بلاکچین بیتکوین یا در انتقالِ توکن‌های ERC20، با کارمزدی بسیار بالاتر از شبکه‌های دیگر مواجه می‌شویم. کارمزد انتقال در شبکه‌هایی مانند BEP2، BEP20، POLYGON، SPL، KCC و TRC20 بسیار پایینتر است.

در این صفحه می‌بایست آدرس گیرنده را با آدرس ولت تتر در صرافی دوباره مطابقت دهیم و مطمئن شویم، آدرس به درستی پِیْست شده است.

اگر اطلاعات این صفحه درست بود روی دکمه Confirm به معنای «تایید» می‌زنیم. منتظر می‌مانیم تا روی گوشی موبایل، پیغامی مبنی بر ارسال 1000 تتر مشاهده کنیم. بعد از این پیغام (نوتیفیکِیشِن Notification) به سراغ اپ صرافی می‌رویم و دوباره وارد قسمت Wallets یا Assets می‌شویم. منتظر می‌مانیم که اپ صرافی هم پیغامی مبنی بر دریافت 1000 تتر را نمایش دهد. با توجه به ترافیک شبکۀ انتخابی در آن لحظه و حجم ورود رمزارز به صرافی از سراسر دنیا، ممکن است این تبادل رمزارز با صرافی حتی ساعت‌ها طول بکشد! اما معمولاً پس از دقایقی، انجام می‌شود. نهایتاً در قسمت Wallets یا Assets می‌بینیم که 1000 تتر به دارایی‌های ولت صرافی اضافه شده است.

همانطور که در گام 16 یاد گرفتیم، کارمزد شبکه با رمزارزِ همان شبکه (بلاکچین) پرداخت می‌گردد. در مثال بالا به دلیل آنکه شبکه ارسال، BEP20 انتخاب شده است، کارمزد شبکه با رمزارز بایننس اسمارت چین با نماد BNB پرداخت می‌گردد. پس در این مثال می‌بایست مقداری کوینِ BNB از بلاکچین بایننس اسمارت چین (با شبکه BEP20) در ولت خود داشته باشیم تا بتوانیم ارسال تتر را نهایی کنیم.

اگر به هر دلیلی استرس دارید یا فکر می‌کنید که در هنگام ارسال ممکن است جایی اشتباهی رخ دهد، می‌توانید به جای 1000 تتر، ابتدا 10 تتر یا حتی کمتر، به صرافی انتقال دهید و در صورتی که تبادل رمزارز با صرافی موفقیت آمیز بود و تتر واریزی را در ولت صرافی مشاهده کردید، الباقی را هم واریز نمائید. البته برخی از صرافی‌ها حداقلی را برای هر واریز در نظر می‌گیرند که معمولاً در همان صفحه مربوط به آدرس ولت، توضیح داده می‌شود.

امکان واریز ارزهای فیات (Fiat Currencies یعنی ارزهای سنتی مثل دلار، یورو و…) در صرافی‌های خارجی وجود دارد.

برداشت ارز دیجیتال از صرافی (Withdraw)

یکی دیگر از اقدامات در تبادل رمزارز با صرافی، برداشت است. بعد از انجام معاملات در صرافی می‌بایست رمزارزهای خود را از ولت صرافی به ولت خودمان بازگردانیم. نگهداری رمزارز در صرافی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود زیرا همانطور که در ابتدای این گام توضیح دادم، این کار ریسک‌ها و خطرات خاص خودش را به همراه دارد. برای برداشت ارز دیجیتال، وارد بخش Wallets یا Assets در صرافی می‌شویم و روی نام یا نماد رمزارز مورد نظر می‌زنیم. در صفحه بعد، روی گزینۀ Withdraw (ویدْرا به معنیِ برداشت) می‌زنیم.

صرافی ممکن است به هر دلیلی در آن لحظه امکان برداشت رمزارز مدنظر ما را موقتاً یا به شکل دائمی غیرفعال کرده باشد!

در نتیجه:

قبل از واریز رمزارز به صرافی، بررسی نمائید که نهایتاً بعد از انجام معاملات، آیا امکان برداشت رمزارزهای مدنظرتان از صرافی فراهم است یا خیر. و اگر بله، آیا امکان برداشت از طریق شبکۀ انتقالِ دلخواه شما وجود دارد یا خیر.مهدی بیک محمد لو

جهت یادآوری: همانطور که در گام 18 یاد گرفتیم، هنگام انتخاب یک صرافی، مطمئن شوید که به شما امکان می‌دهد رمزارز خود را از صرافی خارج کنید و به کیف پول شخصی خود انتقال دهید. این بدان معناست که شما نباید هیچ رمزارزی را از Robinhood یا صرافی‌های مشابه خریداری کنید، زیرا برای برداشتِ دارایی خود از این نوع صرافی‌ها باید رمزارز خود را بفروشید و فقط پول نقد برداشت کنید!

در صفحه بعد، باید شبکه انتقال (Network) را انتخاب کنیم. با توجه به لیستی که صرافی در آن لحظه در اختیار ما قرار می‌دهد شبکه مورد نظرمان را انتخاب می‌کنیم.

ممکن است شبکه‌ای سریع و با کارمزد پایین در این لیست پیدا کنیم، اما باید بررسی کنیم که آیا ولت ما قادر به دریافت از طریق آن شبکه است یا خیر. تراست ولت و سیف پل از اغلب شبکه‌های بلاکچینی پشتیبانی می‌کنند و چون در حال حاضر این دو ولت به ترتیب متعلق به شرکت بایننس (Binance) و شرکت بایننس لبز (Binance Labs) هستند، حتماً در آنها می‌توان از شبکه‌های BEP2 و BEP20 استفاده کرد.

نهایاتاً با توجه به لیست، شبکه‌ای را انتخاب می‌کنیم که در ولت خود نیز بتوانیم دریافت کنیم. ترجیحاً از شبکه‌های شناخته شده تر و ارزانتر، مانند BEP2، BEP20، POLYGON، SPL و TRC20 استفاده می‌کنیم. البته اگر بخواهیم کوینی را برداشت کنیم که فقط روی بلاکچین خودش قابل جابجایی است، مجبوریم فقط روی همان بلاکچین (شبکه)، برداشت را انجام دهیم به شرط آنکه ولت ما هم از آن بلاکچین پشتیبانی نماید.

به طور مثال، اگر در لیست شبکه‌های صرافی، شبکه BEP20 وجود داشت و ولت ما هم قابلیت دریافت روی شبکه BEP20 را دارا بود، همین گزینه را انتخاب می‌کنیم. همانطور که در گام 16 آموزش دادم، در تبادل ارز دیجیتال با یک صرافی یا ولت دیگر، ناهمسانیِ شبکه انتقال در ولت فرستنده و ولت گیرنده، می‌تواند به از دست رفتن آن مقدار رمزارز برای همیشه منجر شود.

اگر تصمیم دارید هر کوین یا توکن را روی شبکه اصلی‌اش در ولت خود نگهداری و «استفاده» نمائید، در هنگام برداشت از صرافی، همان شبکه اصلی را انتخاب کنید. در این حالت ولت شما هم باید حتما از آن شبکه یا بلاکچین پشتیبانی کند. اگر ولت شما از آن شبکه یا بلاکچین پشتیبانی نمی‌کرد، می‌بایست کیف پول دیگری را دانلود و نصب کنید که با آن شبکه یا بلاکچین سازگار باشد.

تغییر شبکه انتقال

یکی از ترفندهایی که از طریق تبادل ارز دیجیتال با صرافی می‌توانیم انجام دهیم، تغییر شبکه رمزارزهای داخل ولت ما است. البته همین کار را به شکل ساده‌تر در کیف پولهایی نظیر سیف پل هم می‌توان انجام داد ولی گاهی اوقات این ولت‌ها هم امکان تعویض توکن‌ها با شبکه مد نظر ما را ندارند. در هر حال چه از طریق صرافی و چه از طریق ولت، می‌توانیم به خواسته خود برسیم.

اما منظورم از تغییر شبکه انتقال چیست؟ فرض کنید می‌خواهید برای دوستتان مقداری تتر ارسال کنید. تترِ ولت شما روی شبکه BEP20 است اما دوستتان به هر دلیلی تمایل دارد تتر را روی شبکه سولانا (شبکه SPL) دریافت نماید و از طرفی هم مثل شما نمی‌تواند خودش شبکۀ BEP20 را به شبکه SPL تغییر دهد. در این حالت شما می‌توانید وارد صرافی خودتان شوید و 2 موضوع را همزمان بررسی کنید:

  • آیا امکان واریز تتر به صرافی روی شبکه BEP20 وجود دارد؟
  • آیا امکان برداشت تتر از صرافی روی شبکه سولانا (SPL) وجود دارد؟

اگر پاسخ هر دو سوال، بله بود، تتر خود را روی شبکه BEP20 به صرافی ارسال کنید و بلافاصله پس از واریز تتر به صرافی، همان مقدار تتر را از صرافی برداشت کنید اما این بار روی شبکه SPL. پس از آنکه تترهای از نوع SPL به ولت شما وارد شد، می‌توانید برای دوستتان ارسال کنید. در این فرآیند شما 3 بار کارمز شبکه پرداخت می‌کنید که با توجه به شبکه‌های این مثال، مجموعاً مبلغ خیلی زیادی نیست اما باید ببینید آیا همین مقدار کارمزد در برابر مقدار تتری که منتقل می‌کنید، درصد ناچیزی است یا خیر.

در کیف پول سیف پل هم گزینه‌ای به نام سوآپ (Swap به معنای تعویض یا مبادله) وجود دارد که به کمک آن می‌توان مقداری رمزارز را فرستاد و معادلِ آن، مقداری رمزارز دیگر دریافت کرد. در این مثال می‌توانیم در قست ارسال، رمزارز تتر با شبکه BEP20 را انتخاب کنیم و در قسمت دریافت، تترِ SPL. کارمزد این سوآپ هم برای شما محاسبه و به نمایش گذاشته می‌شود. در صورت جذابیتِ میزان کارمزد، می‌توانید این تعویض یا سوآپ را تایید کنید.

امکانِ سوآپ Swap در ولت‌های مختلف ممکن است به همین نام یا تحت عناوین دیگر مانند اِکسْچِنْج Exchange (به معنای تعویض یا مبادله) یا دِکس DEX (به معنای صرافی غیرمتمرکز) یا بریج Bridge (به معنای پل) وجود داشته باشد.

نکاتی در مورد صرافی و ولت حضانتی

1. به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی، رمزارز خود را از ولت صرافی خود مستقیماً به ولت صرافیِ شخص دیگر انتقال ندهید یا از ولت صرافی دیگری مستقیماً به حساب و ولت صرافی خود، رمزارز دریافت نکنید. اگر این تبادل رمزارز بین ولت‌های دو صرافی به هر دلیلی دچار مشکل شود و رمزارز به صرافیِ مقصد نرسد شما و شخص مقابل و صرافی مبدا و صرافی مقصد باید شروع به مکاتبه و پیگیریِ چهار جانبه کنید. این پیگیری چند ایراد دارد:

  • با توجه به حجم بالای تراکنش‌ها در صرافی‌ها، این پیگیری، در بهترین حالت، ممکن است هفته‌ها یا شاید ماه‌ها به طول انجامد.
  • با توجه به قراردادی که شما و طرف مقابل روز ثبت نام با صرافی امضا کردید (می پرسید «مگر نیاز به قرارداد است؟» بله در گام 18 توضیح دادم)، اگر شخص فرستنده یا شخص گیرنده قبلاً در صرافیِ خودش، احراز هویت نکرده باشد، برای پیگیری نیاز به احراز هویت دارد و اگر شهروندِ یک کشورِ تحریمی باشد این پیگیری نه تنها به احتمال بسیار زیاد به نتیجه نخواهد رسید بلکه ممکن است علاوه بر مسدود شدن دارایی‌های دو طرف در هر دو صرافی، باعث ایجاد یک پرونده مالی در سطح بین المللی گردد و این پرونده در مواردی نیز ممکن است باعث رد درخواست ویزای شخص در سفرهای آتی خود به کشورهای مختلف گردد!

2. رمزارزهای خود را پس از انجام معاملات در صرافی، از صرافی خارج و به ولت شخصی تان انتقال دهید. زیرا تا زمانی که رمزارزها در کیف پولی باشد که خودتان از عبارت یادآور آن نگهداری می‌کنید، اختیار رمزارزهای خودتان را دارید. اما به محض اینکه رمزارز را به ولت یک صرافی یا وبسایت دیگر ارسال می‌کنید، در شرایط بحرانی، دیگر کنترلی روی رمزارز خود ندارید.

منبع
کریپتو منتور
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا