سوآپ یا تعویض رمزارز در صرافی

سوآپ یا تعویض رمزارز در صرافی متمرکز و غیر متمرکز

کلمه Swap (تلفظ: سو آپ) به معنای تعویض، مبادله و جابجایی است. یکی از قابلیت های بسیار جالبِ بازار رمزارزها امکان تعویض دو رمزارز با هم و بدون نیاز به داشتن حساب کاربری در یک صرافی و بدون نیاز به ارسال رمزارز به صرافی است. امکانِ سوآپ در بعضی از کیف پول های ارز دیجیتال وجود دارد. البته در بعضی از صرافی های متمرکز نیز امکانی شبیه به سوآپ وجود دارد. اما Swap یکی از ویژگی های اصلی صرافی های غیر متمرکز است. صرافی های غیر متمرکز به فعالان بازار کریپتو کمک می کنند تا با اتصال ولت خود به وبسایتِ صرافی غیر متمرکز، توکن ها یا کوین های خود را با توکن ها یا کوین های دیگر تعویض یا مبادله نمایند.

کانوِرت در صرافی متمرکز

در بسیاری از صرافی های متمرکز مانند صرافی بایننس، بخشی تحت عنوان کانوِرت Convert (به معنای تبدیل) وجود دارد که از طریق آن می توانیم مقداری از یک رمزارز که در ولت صرافی داریم را ارسال (پرداخت) و معادلِ ارزشِ آن، مقداری از رمزارز دلخواه دیگر دریافت (خریداری) کنیم. با توجه به اینکه در یک صرافی متمرکز رمزارزهای متنوعی وجود دارد، کاربر می تواند به راحتی رمزارز دلخواه خود را پیدا کند.

نرخ تبدیلِ هر مبادله با توجه به قیمت هر دو رمزارز برای شما محاسبه و به نمایش گذاشته می شود. ضمناً همانند سایر معاملات صرافی متمرکز، کانوِرت نیز شامل هزینه کارمزد می گردد که قبل از انجام تبدیل می توانید آن را ببینید تا اگر مبلغش برای شما جذابیت لازم را داشت، رمزارز خود را به رمزارز دلخواه دیگر تبدیل نمائید.

سوآپ در ولت ارز دیجیتال

امکانِ سوآپ Swap در ولت های مختلف ممکن است به همین نام یا تحت عناوین دیگر مانند اِکسْچِنْج Exchange (به معنای تعویض یا مبادله) یا دِکس DEX (به معنای صرافی غیر متمرکز) یا بریج Bridge (به معنای پل) یا کانوِرت Convert (به معنای تبدیل) وجود داشته باشد.

Swap یا DEX در تراست ولت

در کیف پول تراست می توان برخی رمزارزها را با برخی رمزارزهای دیگر مبادله یا تعویض کرد. به طور مثال اگر توکن بیتکوینی روی شبکه POLYGON داشته باشیم می توانیم آن را به توکن اتریومِ روی شبکه POLYGON تبدیل کنیم. یا اگر توکنِ BNB BEP20 داشته باشیم می توانیم آن را پرداخت کنیم و توکنِ تراست ولتِ UNI BEP20 خریداری نمائیم.

فرض کنید می خواهیم مقداری از توکنِ TWT با شبکه BEP20 بفروشیم و استیبل کوینِ BUSD (دلارِ بایننس) و طبیعتاً روی شبکه BEP20 دریافت نمائیم. برای این منظور باید در تراست ولت و در لیست رمزارزهایی که داریم روی توکن TWT با شبکه BEP20 که می خواهیم خرج کنیم می زنیم. در صفحه بعد، روی عبارت SWAP می زنیم. و در صفحه بعد در قسمت You Pay، مقدار توکن TWT را می نویسیم (مثلاً 50) و در قسمت پایینتر یعنی You Get، روی نماد رمزارزی که نمایش داده شده می زنیم تا لیست رمزارزها به نمایش درآید. از لیست، توکن BUSD با شبکه BEP20 را پیدا می کنیم و روی آن می زنیم. نرخ تبدیل جفت ارز های انتخابی یعنی 1TWT = 1.015BUSD به نمایش گذاشته می شود و مقدار تقریبیِ دلاری که دریافت خواهیم کرد (50.77BUSD) نیز محاسبه می گردد (شکل سمت چپ):

سوآپ Swap
سوآپ Swap

با زدن روی گزینه Swap به صفحه بعد (شکل سمت راست) می رویم. در این صفحه خلاصه ای از سوآپ را خواهیم دید. اگر کارمزد شبکه (Network Fee) و حداکثر لغزش (Max Slippage) برایمان جذاب بود روی دکمه تایید (Confirm) می زنیم تا این مبادله و سواپ انجام گردد. در صورت موفقیت، 50TWT از توکن های TWT که داشتیم کسر و 50.7719BUSD به موجودی BUSD ولت اضافه خواهد شد.

لغزش یا اِسلیپِج Slippage مقدار تغییرِ نرخ تبدیل است. اگر اسلیپج بیش از 1% باشد معمولاً بهتر است در ساعاتی دیگر این سواپ را انجام دهیم مگر آنکه با توجه به شرایط بازار یا تصمیمی که گرفته اید، مایل باشید در هر حال سوآپ را تایید کنید.

به شکل کلی در قسمتِ سوآپِ تراست ولت هر دو رمزارز باید روی یک شبکۀ انتقال باشند تا سواپ شوند. یعنی اگر به طور مثال، قصد پرداخت توکن اتریوم ERC20 داریم، می توانیم آن را با توکن های ERC20 دیگر که در لیست سوآپ تراست ولت موجود است، جابجا کنیم.

از قابلیت های دیگر سواپ در تراست ولت امکان جابجایی بسیار محدود به شکل میان زنجیره ای (کِراس چِین Cross-Chain) است. کاربران می توانند توکن BNB روی بلاکچینِ بایننس بِیکِن چِین (با شبکه BEP2) را به توکن BNB روی بلاکچین بایننس اِسمارت چین BSC (با شبکه BEP20) و بالعکس، تبدیل کنند:

سوآپ Swap
سوآپ Swap

SWAP در سیف پل:

در ولت سِیْف پَل (SafePal Wallet) می توان رمزارزهای مختلف (کوین ها و توکن ها) با بلاکچین ها و شبکه های انتقال متفاوت را به شکل میان زنجیره ای (کِراس چِین Cross-Chain) تعویض کرد. البته سوآپِ بعضی از این جفت ارزها در برخی ساعات یا روزها امکان پذیر نیست. در ادامه چند نمونه از این سوآپ ها را می بینیم:

سوآپ، دکس و بریج در سیف پل SafePal Swap
سوآپ، دکس و بریج در سیف پل SafePal Swap
سوآپ، دکس و بریج در سیف پل SafePal Swap
سوآپ، دکس و بریج در سیف پل SafePal Swap

همانطور که در تصویر بالا مشخص است، می توان با ارسال کوین سولانا SOL، کوین آوالانچ AVAX دریافت کرد.

دلیل توانایی بالای سیف پل در تبدیل رمزارزهای مختلف با شبکه و حتی با بلاکچین متفاوت، آن است که این کیف پول، در حال حاضر درخواست ها را از صرافی های متمرکز (نظیر بایننس و MEXC) و غیر متمرکز (نظیر 1Inch و 0x) استعلام می گیرد و از نقدینگی موجود در آنها برای فرآیند Swap کمک می گیرد:

سوآپ، دکس و بریج در سیف پل SafePal Swap
سوآپ، دکس و بریج در سیف پل SafePal Swap

بد نیست بدانیم که شرکت بایننس لَبز (Binance Labs) از سرمایه گذاران کیف پول نرم افزاری و کیف پول های سخت افزاری SafePal می باشد.

همانند یک صرافی متمرکز یا غیر متمرکز، سواپ نیز شامل هزینه کارمزد می گردد که قبل از انجام، می توانید آن را مشاهده نمائید تا اگر کارمزد سواپ برای شما جذابیت لازم را داشت، رمزارز خود را با رمزارز دلخواه دیگر مبادله نمائید. در سوآپ های بر بستر شبکه ERC20 (بلاکچین اتریوم) ممکن است این کارمزد در روزها یا ساعات خاصی بالاتر از انتظار ما باشد پس قبل از تایید نهایی، این نکته را مدنظر قرار دهید.

سوآپ در صرافی غیر متمرکز

در حال حاضر به دلیل تحریم های بین المللی بسیاری از صرافی های شناخته شده خدمات خود را به کاربران ایرانی (و چند کشور دیگر) ارائه نمی دهند زیرا این صرافی ها برای ثبت نام نیاز به احراز هویت کاربران خود از طریق فرآیندهایی همچون KYC دارند. از این رو کاربران ایرانی مجبور هستند برای خرید یا فروش رمزارزهای خود از قابلیت سوآپ در صرافی های غیر متمرکز نیز استفاده نمایند.

البته اغلب صرافی های غیر متمرکز یا دِکس (Decentralized Exchange – DEX) نیز به دلیل تحریم ها و قوانین کشور تابعه، امکان سرویس دهی به کاربران ایرانی و چند کشور دیگر (در برخی موارد، کشور آمریکا!!!) را ندارند و کاربران برای اتصال به این وبسایت ها مجبور هستند همزمان با پذیرش ریسک ها و خطرهای مربوطه، از طریق ابزارها و اپ های شبکه خصوصی مجازی (Virtual Private Network – VPN) به وبسایت دکس ها مراجعه و سوآپ را انجام دهند.

دکس بومی بلاکچین

صرافی های غیر متمرکز یا همان دکس ها می توانند از توکن های بلاکچین های مختلف پشتیبانی نمایند. به طور مثال:

  • صرافی پَنکِیک سوآپ (Pancake Swap) از بلاکچین های اتریوم (توکن های ERC20)، بایننس اسمارت چین (توکن های BEP20)، و اَپتوس (Aptos) پشتیبانی می کند.
  • صرافی یونی سوآپ (Unisawp) از بلاکچین اتریوم (توکن های ERC20) و سِلو (Celo) و پروژه های لایه دو نظیر پالیگان (توکن های ERC20)، آپتیمیزِم (توکن های ERC20) و آربیترام (توکن های ERC20) پشتیبانی می کند.
  • صرافی رِیدیوم (Raydium) از بلاکچین سولانا (توکن های SPL) پشتیبانی می کند.
  • صرافی کوئیک سوآپ (Quick Swap) از پروژه لایه دوی پالیگان (توکن های ERC20) پشتیبانی می کند.

اما معمولاً تنوع توکن ها در یکی از بلاکچین ها بیشتر است. به طور مثال، تنوع توکن های BEP20 در صرافی پنکیک سوآپ و تنوع توکن های ERC20 در صرافی یونی سوآپ و تنوع توکن های SPL درصرافی ریدیوم از سایر صرافی های غیر متمرکز بیشتر است.

در صرافی غیر متمرکز نیز سواپ، شامل هزینه کارمزد می گردد که قبل از مبادله می توانید آن را مشاهده نمائید تا اگر کارمزد برای شما جذابیت لازم را داشت، رمزارز خود را با رمزارز دلخواه دیگر تعویض نمائید.

تحقیق در مورد اینکه کارمزدهای سوآپ در ولت ها و در دکس ها به جیب چه کسی می رود را به عهده شما عزیزان می گذارم. بعد از انجام تحقیق، نتایج را در قسمت دیدگاه های پایین همین صفحه با من و سایرین به اشتراک بگذارید.

امیدوارم در گام های 21گانه ای که با هم طی کردیم، توانسته باشم اندکی به دانش شما در بازار جذاب رمزارزها بیفزایم. اگر هم از فعالان این بازار بوده اید، امیدوارم نکاتی در گام های مختلف پیدا کرده باشید که برایتان مفید بوده باشد.

لطفاً اینجانب را از انتقادات، انتقادات، انتقادات و سپس، پیشنهاداتِ اصلاحی و نظرات فوق العاده ارزشمند خود باخبر سازید.مهدی بیک محمد لو

علاوه بر قسمت دیدگاه های پایین تمام گام ها و پست های این وب سایت، می توانید انتقادات، پیشنهادات و نظرات ارزشمند خود را از طریق ایمیل برایم ارسال بفرمائید:

mahdibml@mahdibml.com

برای همگی شما عزیزان همراه، آرزوی موفقیت و پیروزی در زندگی و کسب و کار و سرمایه گذاری در بازارهای مالی به ویژه بازار رمزارزها دارم.

مهدی بیک محمد لو - کریپتومنتور
مهدی بیک محمد لو – کریپتومنتور

 

منبع
کریپتو منتور
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا